Livsstil - Trädgård - Mat - Välbefinnande - Skönhet
med en ekologisk touch

fredag 15 augusti 2014

Höstfägring - naturens färgfest

Echinacea purpurea. Foto: Charlotte, Min Gröna Vrå

Det är fortfarande sommar men med trädgård krävs en del planering. Hösten nalkas och snart är det dags för alla förberedelser inför vintern och kommande vår. Hösten är en utmärkt planteringsperiod. En tumregel är att plantera vårblommande växter på hösten och höstblommande växter på våren. Några växter som är bra att plantera nu är lövfällande träd och buskar. Barrotat och i klump behöver ha avmognat först. Medan krukodlat går att plantera under hela säsongen. Perenner såsom gulltörel (Euphorbia polychroma), tusensköna (Bellis perennis) och trädgårdprimula (Primula polyantha) kan  med fördel planteras nu. Hösten är också vårlökarnas planteringstid och nu är det även perfekt att dela perenner.



Att föra årsbok för trädgården är ett bra sätt att komma ihåg vilka växter som har fungerat bra eller inte under säsongen. Skriv korta kommentarer om hur du upplevt växten och om du kan tänka dig att använda den igen. På det här sättet bygger du upp din egen samling med säkra kort. Det vill säga växter som passar i just din trädgård eller på en specifik växtplats. Med hjälp av anteckningarna får du ledtrådar till vilken sorts växter du kan prova flera varianter av.

Nu börjar även beskärningssäsongen. Jag rekommenderar alla att gå en beskärningskurs eller åtminstone läsa på om modern beskärning. Det är en konst att beskära rätt och göra korrekta snitt. Med välutförd beskärning kan du maximera skörden, få vackra träd/buskar med naturligt utseende (habitus). Du undviker också att stressa trädet. Genom det minkar risken för sjukdomsangrepp och livslängden ökar.

Snart nalkas tiden för gyllene löv, friska brisar och sköna promenader. Det finns många växter som är vackra på hösten. Somliga kanske står i sin fulla prakt då. Här presenterar jag några skönheter i höstskrud.

Euonymus planipes - körsbärsbenved

 
Euonymus planipes. Foto: Esther Westerveld

Körsbärsbenveden är en graciös och exklusiv buske med vackra spirliknande knoppar och en ljuvlig höstfägring. Dess frukter, som är specifika för Euonymus-släktet, liknar små hängande lyktor i rött och orange. Bladen får en sprakande intensiv färg som lyser upp även den regnigaste höstdagen.

 Euonymus alatus - Vingbenved


Euonymus alatus. Foto: Wolf Read

Den vingade benveden har ett mer utbrett växtsätt än sin släkting ovan. Men den bär likadana frukter och får samma höstdräkt. Busken har fått sitt namn efter de vinglika korklister som löper parallellt utmed kvistarna. Listerna är mest tydliga på de äldre grenarna i basen. Båda nämnda Euonymus-arterna växer väldigt långsamt så köp dem med fördel i solitärstorlek.

 

Cercidiphyllum japonicum - katsura

 
Cercidiphyllum japonicum. Foto: Old Itch

Katsuran är ett vackert och sirligt träd med väl sammanhållen krona. Den säljs ibland som flerstammigt träd eller buske. Det finns även en hängande förädling, hängkatsura (Cercidiphyllum japonicum f. pendulum), som också är fin. Bladen är nästan hjärtformade och får fin höstfärg i gult med anstrykningar av rött. Det mest signifikanta är doften som sprids när den fäller sina löv. Den sägs påminna om doften av nybakat bröd. Jag upplever den mer som en söt och fyllig doft. Det var det första trädet jag rekommenderad en kund. Hon önskade köpa ett kärleksträd för att hylla sin och makens första år som gifta.

Prunus sargentii - bergkörsbär


Prunus sargentii. Foto: Jean-Pol Grandmont

Detta vackra träd stötte jag på första gången vid å-promenaden i Enköping.  Där växter den i rader längs en träbrygga med liten stefanadra (Stephanandra incisa 'Crispa') och getris (Diervilla lonicera) som undervegetation. På våren ståtar den med en magnifik blomning för att som grand final bjuda på färgfest. Stammarna är vackert randade och har fin lyster.

 Sorbus sp. - rönnsläktet

 


Sorbus aucuparia. Foto: Randi Hausken



Rönnbärssläktet består av en rad olika arter och sorter. Allt ifrån små träd för den lilla trädgården till större stadsträd. Min favorit är ullungrönnen, Sorbus 'Dodong', för dess exotiska utseende. Bladen är större och blankare än hos S. aucuparia. Även blom- och bärställningarna är bredare och kraftigare.  Dess höstfärg är häpnadsväckande och måste ses. Ytterligare ett plus är förstås bären som gynnar djurlivet. Nackdelen är ungplantans popularitet hos gnagare. Men med ett hönsnätsstaket runt sig skyddas den väl. Kom bara ihåg att trampa ner/skotta bort snön runtom.

Geranium sp. - nävesläktet

 

Geranium sanguineum. Foto: Hans Braxmeier

Nävesläktet är stort och inbegriper många odlingsvärda arter. Oftast köper vi nävor för deras blommor och lättskötsel. Liten flocknäva (Geranium x cantabrigiense) är en av mina favoritmarktäckare i rabatter medan blodnävan (Geranium sanguineum) gör sig väl i mer naturliga sammanhang. Båda dessa och flera andra nävor får också vacker höstfärg. En aspekt vi absolut bör ha i åtanke. 

Euphorbia griffithii 'Fireglow' - eldtörel

 

Euporbia griffithii 'Fireglow'. Foto: Peter Laughton

Bland törlarna finns många skönheter en av dem är eldtöreln. Den har ett vacker och fylligt bladverk. Blommar i härlig orange och är en riktig soldyrkare. På hösten erbjuder den ett fantastiskt färgspel. Hoppas vi får se fler törlar i trädgårdarna framöver.

Bassia scoparia - sommarcypress

 

Bassia scoparia. Foto: dacheket

I Sverige odlas den som ettåring. Den växer snabbt och blir frodig om den trivs. Kan till och med användas som häck. Den odlas främst för sitt friska bladverk som kan bilda en vacker fond eller stå som solitär i en plantering med sommarblommor. På hösten står den kvar med sin granna höstklädnad ända tills frosten tar den.


Städsegrönt

Glöm inte alla vackra städsegröna växter som erbjuder njutning året runt. Eller i alla fall tills snön täcker dem. Det finns även en del fina vintergröna växter, det vill säga sådana som behåller bladen länge in på vintern innan de tappar dem. Sen har vi förstås alla barrväxter som är ett kapitel för sig.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar